Hoe maak je obstipatie door pijnmedicatie bespreekbaar?

Praten over poep. Dat doe je liever niet. Als je last hebt van verstopping, kijk je misschien liever op internet dan dat je een afspraak maakt bij de (huis)arts of verpleegkundige. Toch hoef je je niet te schamen. Praten over je obstipatieklachten met je zorgverlener is zelfs heel verstandig. Er zijn namelijk oplossingen die obstipatie door pijnmedicatie kunnen verlichten of zelfs verhelpen.

Vorm een team met je huisarts

Obstipatie door pijnmedicatie geeft lichamelijke klachten, zoals buikpijn en misselijkheid. Maar je kunt er ook op andere manieren last van hebben. Je krijgt bijvoorbeeld moeite om je dagelijkse activiteiten uit te voeren, naar je werk te gaan of af te spreken met vrienden en familie.1 Je kunt daarnaast last krijgen van depressieve gevoelens. Daarom is het belangrijk je (huis)arts of verpleegkundige in te lichten over je obstipatieklachten. Met de juiste behandeling zijn je klachten weg te nemen. Je hoeft je niet te schamen. Vergeet niet dat zorgverleners dagelijks bezig zijn met poep en plas. Voor hen zijn jouw klachten dagelijkse kost. Zij zijn blij als je aan de bel trekt: dan kunnen zij je beter helpen.

Bereid je voor op het gesprek

Als je over obstipatie praat, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Hoe vertel je bijvoorbeeld dat je je schaamt? Of dat je nauwelijks meer naar buiten durft door de obstipatie? Vaak is er tijdens een gesprek met je arts weinig tijd. Voordat je het weet, is het gesprek afgelopen zonder dat je precies hebt gezegd wat je wilde zeggen. Je kunt dit voorkomen door je goed voor te bereiden op het gesprek. Bedenk van tevoren wat je precies wilt delen met je arts. Schrijf bijvoorbeeld op welke impact obstipatie door pijnmedicatie op je leven heeft. Wees hierbij zo specifiek mogelijk. Een arts of medisch specialist kan je beter helpen als hij weet hoe obstipatie jouw leven beïnvloedt. Wacht niet tot de arts of verpleegkundige erover begint, maar leg zelf je klachten op tafel. Alleen jij weet wat je voelt en waar je last van hebt.


Doe de obstipatietest

Twijfel je of jij last hebt van obstipatie door pijnmedicatie? Doe dan de obstipatietest! Beantwoord een aantal korte vragen en krijg inzicht in jouw klachten. Ook krijg je advies passend bij jouw situatie. 


 


[1] Rauck RL, Hong KJ and North J. Pain Pract. 2017;17(3):329-335.Wat kun je doen tegen obstipatie door pijnmedicatie?

Obstipatie kan een grote invloed hebben op je leven. Gelukkig hoef je niet rond te blijven lopen met obstipatieklachten. Om te beginnen kun je zelf dingen doen..